Een beter milieu begint bij jezelf

Een beter milieu begint bij jezelf

december 1, 2019 Fashion Marketing Producten psychologie Technologie 0

Massaal wijzen we naar grote oliemaatschappijen, industrie en landbouw als het gaat om milieuvervuiling, maar ondertussen veranderen we massaal in op hol geslagen consumenten tijdens Black Friday. De slogan uit de jaren ’90 is relevanter dan ooit; ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. 

We kopen we meer dan ooit, vliegen we meer dan ooit, eten we meer vlees dan ooit (bijna 80 kg pp p/jr) en rijden we steeds grotere auto’s (1:3 verkochte auto’s is een SUV). Het verhogen van de prijzen tot een bepaald niveau zal ons koopgedrag niet tegenhouden en het verlangen alleen maar doen toenemen.

Apps en winkels met handel in tweedehands producten rijzen de pan uit en verminderen ons schuldgevoel bij het weggooien, terwijl ze anderzijds het consumentisme bij mensen met lager inkomen stimuleren. Bovendien nemen veel producenten niet eens meer de moeite om het product reparabel te maken of de levensduur te verhogen.

Als we zo doorgaan zullen een aantal grondstoffen (met name gebruikt in electronica, elektromotoren en batterijen) binnenkort zijn uitgeput.

Lees meer over ons gedrag:

Schaarse grondstoffen en vervuiling
Chaos door Black Friday
Afvalberg groeit en kringloopwinkels zitten vol
SUV verkoop
Podcast Black Friday BNR
Vleesconsumptie Nederland